Warsztatowe przepisy

Bananowo-czekoladowo-zimowe smoothie

(koktajl na poranne przebudzenie)

1 banan (może być mrożony, wtedy koktajl będzie super-kremowy),

szklanka jogurtu naturalnego,

1 łyżka kakao,

1 łyżka masła orzechowego,

3 łyżki płatków owsianych.

 

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.

 

 

Szpinakowy koktajl z pastą tahini

(koktajl wysokoenergetyczny)

garść szpinaku,

½ banana,

1 łyżka pasty sezamowej tahini,

szklanka napoju sojowego.

 

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.

 

 

Naturalny hummus buraczany  

1 puszka ciecierzycy konserwowej,

1 łyżka oliwy z oliwek,

1 łyżka jogurtu naturalnego,

4 łyżki pasty sezamowej tahini,

1 łyżka soku z cytryny,

1 łyżeczka mielonego kuminu,

sól, pieprz.

+

ugotowany burak

 

Otwieramy puszkę ciecierzycy i wylewamy z niej wodę. Wsypujemy ciecierzycę do durszlaka i płuczmy
pod bieżącą wodą. Czystą ciecierzycę wsypujemy do malaksera. Słowo hummus to po arabsku ciecierzyca
ale z samej ciecierzycy hummus nie powstanie, dlatego dolewamy oliwę,  jogurt, sok z cytryny, pastę sezamową oraz dosypujemy przyprawy czyli kumin, sól i pieprz. Mamy już wszystko więc zaczynamy miksować.
Po minucie miksowania nasza pasta na kanapki zwana hummusem, już gotowa.