
Bananowo-czekoladowo-zimowe smoothie
(koktajl na poranne przebudzenie)
1 banan (może być mrożony, wtedy koktajl będzie super-kremowy),
szklanka jogurtu naturalnego,
1 łyżka kakao,
1 łyżka masła orzechowego,
3 łyżki płatków owsianych.
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
Szpinakowy koktajl z pastą tahini
(koktajl wysokoenergetyczny)
garść szpinaku,
½ banana,
1 łyżka pasty sezamowej tahini,
szklanka napoju sojowego.
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
Naturalny hummus buraczany
1 puszka ciecierzycy konserwowej,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
4 łyżki pasty sezamowej tahini,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
sól, pieprz.
+
ugotowany burak
Otwieramy puszkę ciecierzycy i wylewamy z niej wodę. Wsypujemy ciecierzycę do durszlaka i płuczmy
pod bieżącą wodą. Czystą ciecierzycę wsypujemy do malaksera. Słowo hummus to po arabsku ciecierzyca
ale z samej ciecierzycy hummus nie powstanie, dlatego dolewamy oliwę, jogurt, sok z cytryny, pastę sezamową oraz dosypujemy przyprawy czyli kumin, sól i pieprz. Mamy już wszystko więc zaczynamy miksować.
Po minucie miksowania nasza pasta na kanapki zwana hummusem, już gotowa.