Pasty warzywne do kanapek

wegetariański smalec z fasoli

  • szklanka ugotowanej białej fasoli (170g),
  • cebula (50g),
  • łyżka oleju rzepakowego (10g),
  • 2 spore szczypty suszonego majeranku,
  • kawałek słodkiego jabłka (50g),
  • sól.

Ugotuj fasolę, a następnie zblenduj ją na gładką masę. Na łyżeczce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj fasolę oraz drobno starte jabłko. Całość przypraw solą , pieprzem i majerankiem, następnie przez chwilę wszystko razem duś, mieszając.

tapenada z fig i oliwek

  • 4 suszone figi (56g),
  • szklanka gorącej wody,
  • 1½ szklanki czarnych oliwek (200g),
  • garść orzechów włoskich (30g),
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka kaparów (5g),
  • ½ ząbka czosnku,
  • kilka listków świeżego rozmaryny,
  • sól, pieprz,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek (50ml).

Suszone figi zalej szklanką gorącej wody i pozostaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Figi odcedź i przełóż do blendera, dokładnie zmiksuj na grudkowatą konsystencję. Dodaj wszystkie składniki poza oliwą i zacznij miksować pulsacyjnie, następnie dodaj oliwę i zmiksuj. Całość przypraw solą i pieprzem. Pastę możesz przechowywać w lodówce do trzech tygodni.

pasztet z cukinii i marchwi

  • 4 jajka kurze (240g),
  • 2 średniej wielkości cukinie (600g),
  • duża marchewka (100g),
  • 2 cebule (120g), 4 ząbki czosnku,
  • 7 łyżek oliwy z oliwek (70g),
  • ½ szklanki bułki tartej (50g),
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • ½ łyżeczki curry,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku.

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij sok. Marchewkę umyj, obierz i również zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie tłuszczu, aż do miękkości. Wymieszaj dokładnie warzywa z jajkami, bułką, oliwą, i posiekaną natką. Całość dopraw przyprawami. Formę posyp odrobiną bułki i przełóż na nią masę pasztetową. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190ºc przez około 60 minut.