Odżywianie po chorobie- Nie daj się migrenie!

Coraz częściej wśród młodzieży występuje problem długotrwałych bólów głowy. Pojawiają się nagle i są oporne na popularne środki przeciwbólowe. Zmęczenie, wysoka aktywność fizyczna, natłok obowiązków i wiele bodźców nie pomagają w utrzymaniu się z daleka od takiej przypadłości. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, jaki związek ma z tym to co jecie? Spróbujcie  wyeliminować z Waszego menu poniższe produkty, a przekonacie się, że migrena nie wróci.

Koniec roku szkolnego zbliża się wielkimi krokami… Będziemy mieć przerwę w regularnej współpracy, zatem przedstawiam Wam kilka porad na wakacje do przyswojenia i zastosowania! Jak utrzymać formę przez wakacje lub nawet ją ulepszyć?

Z uwagi na fakt, że aktywność ruchowa, wysiłek, poziom adrenaliny nie będzie taki sam jak w trybie roku szkolnego, należy pamiętać, że ciało będzie pracować nieco inaczej. Wydatki energetyczne, umysł, zachowania żywieniowe mogą zdecydowanie różnić się od codziennej aktywności w szkole. Dlatego pierwszą zasadą, która bezwzględnie powinna być zapamiętana i pozostać w uwadze to dbałość i ilość pożywienia i pory spożycia poszczególnych posiłków.

1. Nie omijaj I śniadania.

2. Po przebudzeniu, na czczo wypij szklankę wody z dużą ilością cytryny.

3. I śniadanie niech składa się z białka (chude mięso/ryba/jajko/chudy nabiał), warzyw (sezonowych) i dodatku roślinnego tłuszczu (olej kokosowy/rzepakowy/z pestek dyni/oliwa extra virgin).

4. Na II śniadanie dobrze jest spożyć owoc (korzystaj z bogactw lata) i garstkę nasion/ziaren/orzechów.

5. Obiad – jak zawsze, to najważniejszy posiłek. Powinien być pełnowartościowy, czyli składający się z 3 makroskładników: białka, węglowodanów i tłuszczu. Przykładem może być porcja kaszy orkiszowej lub ryżu dzikiego (1/2 szklanki po ugotowaniu), pieczona/parowana ryba morska z ziołami lub indyk, surówka z pomidora i szalotki lub tarta kalarepa z oliwą.

6. Na podwieczorek warto wypić koktajl warzywno-owocowy lub ewentualnie na bazie maślanki/kefiru z sezonowymi owocami i ziarnem lnu, sok owocowy bez cukru i zamienników, a raz w tygodniu możesz pozwolić sobie na smakołyk, w postaci dobrej jakości czekolady, sernika na zimno, lodów czy lekkiego biszkopta z owocami.

7. Kolacja – jak najmniejsza i jak najlżejsza J Bez produktów zbożowych typu pieczywo, kasza, ryż, płatki czy makarony. Dobrym rozwiązaniem jest chłodnik bądź zupa – krem z dostępnych warzyw, z dodatkiem przypraw.

8. Jedz regularnie – jak mantra, ale bardzo istotna. Długie przerwy między posiłkami są pierwszorzędną przyczyną nabierania masy ciała.

9. Pij niskosodową wodę, napary z rumianku, szałwii, morwy, pokrzywy czy kopru włoskiego, zieloną i czerwoną herbatę liściastą. Możesz też przyrządzać smakową wodę: plastry cytrusów, świeża mięta, łyżeczka nasion chia, szczypta sproszkowanej wanilii lub jej miąższu.

10. Kiedy męczy Cię głód, wybieraj przekąski w postaci warzyw i owoców z przewagą wody: ogórki, seler naciowy, rzodkiew, rzodkiewki, papryka, melon, arbuz, truskawki, kiwi, grejpfrut, pomarańcza, jabłko. Unikaj mango, bananów, papaji i suszonych owoców.

11. Dbaj o jakość i długość snu (m.in. ostatni posiłek przed snem 2,5 godziny).

12. Pamiętaj o szlifowaniu wiedzy i umiejętności nabytych w ciągu roku!