Miąższ dyni

Miąższ dyni, oprócz prowitaminy A, zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C. Dynie są niezwykle ważne z uwagi na działanie antyoksydacyjne, polegające na zwalczaniu przyczyny szybkiego starzenia się i rozwoju niebezpiecznych chorób. Ponadto witaminy te kontrolują funkcjonowanie układu nerwowego, wspomagają odporność i zapobiegają wychłodzeniu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika dynia jest warzywem lekkostrawnym: nie powoduje wzdęć i innych dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Nie tylko miąższ
Oprócz drogocennego miąższu, dynię warto docenić również ze względu na pestki i otrzymywany z nich olej – tłoczony na zimno, o ciemnej barwie i charakterystycznym, przyjemnym smaku. Wartości płynące z tego warzywa zapewniają przede wszystkim ładny koloryt skóry, dobry wzrok i …smukłą sylwetkę!

W kuchni
Najbardziej popularnym daniem w Polsce jest zupa z dyni. Jednak może ona być także świetnym komponentem sałatek, nadaje się także do purée czy pieczenia ciast. Z uwagi na to, że sam miąższ dyni nie ma zbyt charakterystycznego smaku, dobrze jest zadbać o połączenie z odpowiednimi przyprawami, takimi jak: gałka muszkatołowa, czosnek, rozmaryn, pieprz, szałwia, chilli.

Czy wiesz, że…?
Polska dynia-rekordzistka, ważące około 750 kg wyrosła niegdyś w Zdzieszowicach na Dolnym Śląsku! Nasze dyniowe cuda można podziwiać m.in. na Festiwalu Dyni we Wrocławiu, który odbywa się co roku w październiku.