Menu wiosenne

  1. Antyoksydanty (przeciwutleniacze) – kolory! Czerwone, fioletowe, zielone i żółte. Warzywa i owoce w tych kolorach dostarczą mnóstwo cennych witamin i składników, które walczą z wolnymi rodnikami. Te z kolei przyczyniają się szybkiego starzenia, zapadalności na różne choroby, braku energii i szeregu niechcianych procesów.
  2. Ku powyższemu zaleceniu, warto więc wprowadzić do diety 2, 5 szklanki warzyw dziennie i jeden owoc – obowiązkowo!
  3. Codziennie rano warto wypijać szklankę wody mineralnej z dużą ilością cytryny.
  4. Produkty obfite w potas: banany, borówki, figi suszone, morele suszone, awokado, kiwi.
  5. Chude mięso wołowe – 1x w tygodniu, pieczone, duszone lub grillowane z dużą ilością suszonych ziół.
  6. Garść migdałów/nerkowców/laskowych dziennie.
  7. Potrawy obiadowe – lekkostrawne oparte na ryżu, kaszy, amarantusie, komosie ryżowej.
  8. 4 jaja tygodniowo.
  9. Dodatek olejów roślinnych do potraw na surowo.
  10. Napary ziołowe i liściaste herbaty.