Antystresowi sprzymierzeńcy!

– magnez (pełnoziarniste pieczywo, kasza gryczana, orkiszowa, jaglana, nasiona roślin strączkowych, seler, jarmuż, banany,
– orzechy, migdały, naturalne kakao)
– cynk (jaja, pestki dyni, sezam, kalafior)
– potas (nasiona roślin strączkowych, śliwka, pomidor, ziemniak, kapusta, marchew)
– witamina C (owoc dzikiej róży, czarna porzeczka, cytrusy, zielone warzywa liściaste, papryka, kiszonki)
– witaminy z grupy B (produkty zbożowe, jaja, drożdże)
– kwasy Omega-3 (ziarna, orzechy, ryby morskie, oleje roślinne)

Nie wystarczy jednak sam dobór składników jadłospisu. Należy pamiętać także o regularnych posiłkach, niespożywaniu późnej kolacji tuż przed snem, omijaniu „niezdrowych” smakołyków, wypijaniu odpowiedniej ilości płynów, regeneracji podczas snu i pozytywnym myśleniu!